België
Website Otis Wereldwijd
België
De grootste fabrikant, installateur en dienstverlener ter wereld van liften, roltrappen en rolpaden.
 
 Home |
 

WEGWIJS IN DE WETGEVING

Het koninklijk besluit van 9 maart 2003 betreffende de veiligheid van liften beschrijft de wettelijke verplichtingen van de eigenaars of beheerders van liften. Hieronder de belangrijkste punten uit dit KB.

Verplichtingen voor de eigenaar of beheerder

1.     Preventief onderhoud van uw lift door een onderhoudsbedrijf.

2.     2 tot 4 preventieve inspecties per jaar door een EDTC (Externe Dienst voor Technische Controles). Kiest u voor Otis als uw onderhoudsbedrijf, dan hoeft u slechts 2 inspecties te laten uitvoeren per jaar omdat wij ISO gecertifieerd zijn.

3.     Een 15-jaarlijkse risicoanalyse door een EDTC.

4.     Gebaseerd op deze risicoanalyse de nodige moderniseringswerken laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Contacteer Otis voor een vrijblijvende offerte.

5.     Een dossier samenstellen en bijhouden dat toegankelijk moet zijn voor alle belanghebbenden en onder meer alle documenten over onderhoud, inspecties en modernisatie bevat.

In de praktijk betekent dit dat u als eigenaar of beheerder van een lift ouder dan 15 jaar een afspraak moet vastleggen voor een risicoanalyse met een EDTC indien u dit de afgelopen 15 jaar niet gedaan heeft. Het keuringsorganisme voert de risicoanalyse uit en maakt een verslag met eventuele opmerkingen. Bezorg dit verslag aan Otis zodat wij u kunnen informeren over de nodige moderniseringswerken voor uw liftinstallatie.

Termijnen voor de modernisatie van liften

Het KB van 10 december 2012 beschrijft de gespreide invoering van de moderniseringen in de tijd, afhankelijk van de leeftijd van de betrokken lift.

 

Datum van indienststelling

Modernisering uiterlijk op

Vanaf 1 april 1984

31 december 2014

Tussen 1 januari 1958 en 31 maart 1984

31 december 2016

Voor 1 januari 1958

31 december 2022

Opgelet: de overheid legt sinds januari 2017 geldboetes op voor het niet respecteren van deze termijnen. Deze boetes kunnen oplopen tot 12.500 euro.

 
 
©2018 Otis Elevator CompanyGebruiks & inkoop voorwaarden | Privacy | Suggesties | Site Map