Hrvatska
Otis u svijetu...
HRVATSKA
Vodeća svjetska tvrtka za proizvodnju i održavanje dizala, pokretnih stepenica i pokretnih traka.
 
 Početna | Dizala |
 

O DIZALIMA


Kako se mijenja i napreduje tehnologija građenja, tako se mijenja i naša tehnologija dizala. Otis ima dugu povijest odgovaranja novim izazovima uz pomoć stalnih inovacija. Budući da postoji široko područje dizala za svaku potrebu, dizala razvrstavaju u tri osnovne vrste: bez strojarnice, s bezreduktorskim pogonom i s reduktorskim pogonom.
Dizala bez strojarnice
Ovaj revolucionarni sustav dizala zasniva se na prvom velikom preokretu u tehnologiji dizanja u približno 100 godina. Razvijen za zgrade približno između 2 i 30 katova, ovaj sustav koristi manju remenicu nego konvencionalna reduktorska ili bezreduktorska dizala. Smanjena veličina remenice, zajedno s redizajniranim strojem, omogućuje montažu stroja unutar samog voznog okna – eliminirajući potrebu za glomaznom strojarnicom na krovu. Upravo su jedinstveni plosnati čelični remeni, presvučeni poliuretanom, Otisova inovacija za sustav dizala Gen2®, koji zamjenjuju tešku, pletenu užad koja su bila industrijski standard od 1800-ih. Ti remeni omogućuju manje remenice. Oni su debeli samo 3 mm, ipak su jaki kao pletena čelična užad i mnogo trajniji, fleksibilniji i štede više prostora.
Bezreduktorska dizala
U 1903. g. Otis je uveo dizajn koji je trebao postati standard u industriji dizala – dizalo s bezreduktorskom vučom. Ta dizala tipično rade na brzinama iznad 2,5 metara po sekundi. U vučnom bezreduktorskom stroju pletena užad, nazvana podizna užad, vezana su na vrh kabine dizala i omotana oko pogonske remenice u posebnim utorima. Drugi su krajevi užadi vezani za protuuteg koji se giba gore i dolje u voznom oknu po svojim vlastitim vodilicama. Kombinirana težina kabine dizala i protuutega tiska užad u utore pogonske remenice, osiguravajući potrebnu vučnu silu kad se remenica okreće. Bezreduktorska tehnologija omogućuje najviše građevine na svijetu kao što su malezijski Petronas tornjevi.
Reduktorska dizala
Kako to naziv kazuje, u tom dizajnu elektromotor pogoni zupčasti reduktor koji okreće podiznu remenicu. Budući da je ovo dizalo sporije nego tipično bezreduktorsko dizalo, zupčasti reduktor nudi prednost što za pogon remenice zahtijeva motor manje snage. Ta dizala tipično rade na brzinama od 1,75 do 2,5 metara po sekundi i nose terete do 2000 kg. Električno upravljana kočnica između motora i reduktora zaustavlja dizalo, držeći kabinu na razini željenog kata.
 
 
©2016 Otis dizala d.o.o.Uvjeti korištenja | Privatnost | Prijedlozi | Opći uvjeti nabave