GeN2 Switch GeN2 Switch GeN2 Switch GeN2 Switch  GeN2 Switch
DE ALLEREERSTE LIFT DIE GEWOON IN HET STOPCONTACT KAN

Eerste GeN2 Switch® van OTIS operationeel

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker gevonden. Gebruikers willen het, opdrachtgevers eisen het. De auto-industrie bijvoorbeeld haakt daarop in met hybride- en elektrische auto’s. OTIS sluit nu als eerste liftbouwer bij die trend aan en wel met de lift GeN2 Switch®, de eerste hybride liftinstallatie in de wereld. Recent is in Nederland een eerste GeN2 Switch® in gebruik genomen.

Het slimme van deze lift is dat gebruik wordt gemaakt van batterij technologie. Voor de voeding is daarom niet meer dan een 220 V installatie nodig. De GeN2 Switch® is daarom ook heel geschikt om te worden toegepast in energie neutrale gebouwen.

Gewoon in het stopcontact
Tot nu toe moest voor een liftinstallatie altijd een aparte 380 V krachtstroominstallatie worden aangelegd. “Dat betekent extra installatie- en exploitatiekosten”, aldus directeur nieuwbouw Marcel Schaap van OTIS. “Maar voor de GeN2 Switch® hoeft dat dus niet meer, want die kan gewoon in het stopcontact.” Een 16 ampère gezekerde groep is al voldoende voor deze lift. De GeN2 Switch® is daardoor behalve voor nieuwbouw van utiliteits- of woongebouwen ook heel geschikt voor renovatieprojecten, waarbij in een bestaand gebouw een liftinstallatie moet worden ingebouwd. “Voor aanleg van een liftinstallatie zijn altijd bouwkundige aanpassingen nodig, maar de kostbare aanleg van een krachtstroominstallatie kan met de GeN2 Switch® achterwege blijven”, licht technisch-commercieel adviseur Maikel de Jong toe.

Accu biedt extra comfort en veiligheid
De accu die de lift van stroom voorziet, maakt niet alleen een krachtstroominstallatie overbodig, maar zorgt daarnaast voor extra veiligheid, benadrukt De Jong. “Als de stroomvoorziening uitvalt, kan de lift dankzij de accu nog gewoon blijven functioneren. In combinatie met EliteTM service van OTIS is de bedrijfszekerheid zelfs nagenoeg honderd procent!”. Met een volledig opgeladen accu kunnen met de GeN2 Switch® – ook als de accu niet meer wordt bijgeladen – nog zeker honderd ritten worden gemaakt. De installatie is standaard zo geprogrammeerd dat als de accu leeg is de lift automatisch op de hoofdverdieping blijft staan met de deuren open.

Blycolin kiest als eerste voor GeN2 Switch®
De eerste GeN2 Switch® lift in Nederland is geïnstalleerd in het nieuwe kantoorgebouw van linnenservicebedrijf Blycolin in Zaltbommel. Aan een bestaand gebouw is een verdieping en een liftinstallatie toegevoegd. Het project is begeleid door Bert van Ruremonde van Bert van Ruremonde Management BV. “Dat de GeN2 Switch® geen 380 V voeding nodig heeft, is natuurlijk een groot voordeel. Niet alleen omdat er geen aparte krachtstroominstallatie hoeft te worden aangelegd, maar ook omdat de exploitatiekosten van de GeN2 Switch® lager zijn”, aldus Van Ruremonde. CEO Marc van Boekholt van Blycolin haakt daarop in. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn belangrijke aandachtspunten binnen de bedrijfsvoering van Blycolin. De energiezuinige GeN2 Switch® van OTIS past daar perfect bij. Wij staan dan ook volledig achter de keuze voor deze innovatieve lift.”

Voorop in duurzaamheid
Dat OTIS op het gebied van installatietechniek en energiebeheersing met de GeN2 Switch® een volgende stap heeft gezet, is niet verrassend. In de liften van OTIS worden immers al een aantal energiebesparende en efficiëntie verhogende technieken toegepast. Een voorbeeld is de doelmatige, onderhoudsvriendelijke en energiezuinige aandrijving met platte aandrijfriemen die OTIS sinds 2000 gebruikt. Een ander voorbeeld is ‘regenerate drive’ of ‘ReGen drive’. Daarmee wordt de energie die vrijkomt als het contragewicht van de lift of een volle liftkooi moet worden afgeremd, omgezet in elektriciteit en terug geleverd aan het gebouwnetwerk. Ten slotte wordt ook energie bespaard met led-verlichting en een stand-by modes voor de verlichting en de besturing. “Al deze maatregelen zorgen ervoor dat alle GeN2 liften van OTIS energielabel A hebben, zowel in bedrijf, als ook wanneer ze stand-by staan”, constateert Marcel Schaap. “Bovendien is OTIS de enige liftenfabrikant die de verschillende energiebesparende maatregelen niet als optie, maar gewoon standaard aanbiedt.”

Energiebesparing in de lift!


Ga naar de GeN2 Switch Informatie Site