Otis Lift d.o.o.
OTIS po svetu
SLOVENIJA
The world's leading manufacturer of elevators, escalators and moving walkways.
 
 Osrednja stran |
 

ZGODOVINA OTISA

Otis je spremenil izgled sveta.Od skromnih začetkov v Yonkersu, New York do vodilnega svetovnega podjetja na področju dvigalogradnje. V vsej svoji zgodovini je bil Otis zavezan k varnosti, servisu in učinkovitosti.
Leta 1852 je bil Elisha Otis zaposlen kot glavni mehanik v Bedstead Manufacturing Company v Yonkersu v New Yorku. Dobil je nalogo, da konstruira tovorno dvigalo za transport izdelkov, proizvedenih v tem podjetju. Otis se je dobro zavedal nevarnosti, ki nastopi ob pretrganju vrvi in je skušal najti pravo rešitev.

Ugotovil je, da je potrebna neke vrste varnostna zavora, ki mora samodejno začeti učinkovati takoj, ko se vrv pretrga, in tako zaščititi potnike in tovor. Otis je eksperimentiral z vagonsko vzmetjo, ki jo je namestil nad dvigalno ploščad. Nato je na vodila na obeh straneh dvigalne poti namestil zobati letvi. Nosilno vrv je pritrdil na vagonsko vzmet tako, da je teža dvigala obremenjevala vzmet ravno toliko, da se ta še ni dotikala zobatih letev. Če pa se je kabel pretrgal, se je vzmet razbremenila in je v trenutku zaskočila v zobati letvi, s čemer je preprečila padec ploščadi.

Medtem so finančne težave prisilile Bedstead Company, da zapre svoja vrata. Otis je že nameraval oditi na zahod in sodelovati v takratni zlati mrzlici, ko je od newyorškega proizvajalca pohištva prejel neobvezno naročilo za dve "varni dvigali". Kaže, da sta dva delavca tega podjetja umrla, ko se je pretrgala dvižna vrv nekega dvigala. Podjetje je želelo preprečiti nadaljnje tovrstne nezgode.

20. septembra 1853 je Otis na zemljišču nekdanje Bedstead Company odprl lastno trgovino. Da bi reklamiral svoj izum, se je odločil za drzno demonstracijo svojega novega varnega dvigala na razstavi v Crystal Palaceu v New Yorku.

V glavni razstavni dvorani je konstruiral kompletno varno dvigalo, opremljeno z vodilnimi drogovi, zobatimi letvami, vzmetjo, ploščadjo in pogonskim postrojenjem. Dvigalo je maksimalno obremenil s tovorom, sam stopil vanj in ukazal, da dvigalo dvignejo v najvišjo točko. Nato so s sekiro presekali dvižno vrv. Množica je osupnila. Preden je ploščad lahko padla, jo je varnostna vzmet zadržala na mestu, Otis pa je pomiril vznemirjeno množico z besedami: "Popolnoma varno, gospodje, popolnoma varno".

Od tega dne naprej je njegov posel cvetel, saj so stranke spoznale, kako varna so Otisova dvigala.
 
 
©2016 Otis Elevator CompanyPogoji uporabe | Lastniške pravice | Vaši predlogi | Kazalo